Festes lliures de sexisme!

Festes lliures de sexisme!

Segur que totes ballarem aquest estiu els hits «despacito» o «chantaje», cançons com tantes altres que ens haurien de fer reflexionar sobre els estereotips de gènere i els models de relacions afectivo-sexuals que transmeten. Perquè als espais d’oci nocturn i festa no tot s’hi val i per això en aquest post volem posar especial atenció al sexisme (1) present en aquests contexts.

Massa sovint, l’ambient i les dinàmiques de la festa relativitzen situacions de violència física com tocaments no consentits i assetjaments, però aquests només són la punta de l’iceberg: mirades, gestos, paraules, bromes, insults, humiliacions, gelosies, etc. poder ser agressions de connotació sexista molt usuals. Fins fa relativament poc però no s’ha pres consciència social d’aquesta problemàtica ja que normalment es justifiquen aquestes agressions per l’efecte de l’alcohol i altres drogues.

Però la situació està començant a canviar i és per això que aquests darrers anys comissions de festes, moviments socials i ajuntaments estan endegant campanyes de sensibilització amb el focus posat sobretot a les festes majors. Un exemple a la nostra comarca és Caldes de Malavella, que coincidint amb la Festa Major s’ha iniciat la campanya #caldeslliuredesexisme que perdurarà en el temps amb l’objectiu d’aprendre a detectar la violència sexista i treballar per a la igualtat de gènere. La iniciativa, ideada pel Consell de Dones del municipi, compta amb tres cartells de prevenció, un tríptic informatiu, un braçalet identificatiu de la campanya, un estand informatiu i de sensibilització (Punt Violeta), formacions als centres d’ensenyament i activitats diverses.

Normalment les campanyes es centren en desmuntar els mites associats al sexisme i ressaltar qüestions fonamentals com que l’alcohol no és cap excusa per a dur a terme accions ofensives cap a les altres persones com per exemple assetjar (ser bavós o paparra no és lligar, és assetjar), que el cos de les dones no és un objecte i que per tant no se’l pot tractar com a tal (em vesteixo com vull i em desvesteixo amb qui vull) i el tema del consentiment. O sigui a no donar per descomptat res i esperar sempre l’aprovació de l’altre per a dur a terme accions que l’afecten. Al fet que només sí és SÍ, que si es diu no és NO i s’ha de respectar i que si no es diu que sí és NO, encara que l’imaginari col·lectiu cregui que les dones quan diuen que no volen dir que sí i viceversa. El consentiment doncs és una qüestió fonamental del respecte cap a l’altre perquè la seva negació pot derivar a violències de gènere física de molta gravetat.

Us deixem tres vídeos que ens agraden com aborden aquest tema:

El carrer, la nit, el dia, les festes… són per al gaudi de totes les persones.

No agredeixis ni siguis còmplice i digues «no» a qui agredeix.

PER UNES FESTES LLIURES DE SEXISME!


(1) Sexisme: ideologia que defensa la divisió de la societat per raó de la diferència de sexe (homes i dones) i el manteniment d’unes normes de comportament associades a aquesta divisió. A la pràctica es tradueix en una desigualtat i discriminació basada en el sexe de la persona que la pateix, ja que es fonamenta en un conjunt de creences i actituds que menyspreen i desvaloritzen tot el que són o fan les dones. Per tant és un prejudici que impedeix veure i apreciar a les persones per si soles, sense tenir en compte si són homes o dones.

No Comments

Post A Comment