04/09 DM de la Salut Sexual

04/09 DM de la Salut Sexual

Les persones som éssers sexuals perquè la sexualitat és un aspecte central de l’ésser humà, present al llarg de tota la vida i que inclou el sexe, el gènere, les identitats i rols de gènere, l’orientació sexual, l’erotisme, el plaer, la intimitat, l’amor i la reproducció. La sexualitat doncs és una font de plaer i benestar que pot contribuir a la realització personal i la satisfacció general de les persones, però no sempre és així.

Avui en dia en general encara la sexualitat està envoltada de mites, rumors, tòpics, falses expectatives i tabus com a conseqüència d’una escassa educació sexual i d’una vulneració dels drets sexuals revisats per la World Association fot Sexual Health l’any 2014. És per això que, dies com avui poden ajudar a posar sobre la taula temes que potser pensem que en el nostre context ja estan superats, però de tant en tant successos i notícies ens recorden que no. Què caldria fer doncs?

Primer de tot educació sexual, o sigui poder obrir espais i temps de confiança amb infants i joves (i adults!) per poder parlar i acompanyar des de la sinceritat i el respecte sobre aquests aspectes. Que coneguin el seu cos, els seus genitals tant externs com interns, que tinguin persones amb qui parlar-ne, perquè només d’aquesta manera es podrà aspirar a tenir relacions el més plaent possibles amb el mínim risc. Un bon exemple de projecte encaminat a tractar l’educació sexual dels i les joves des d’una perspectiva oberta, respectuosa i clara és el programa de BTV «Oh my goig«.  Cal aconseguir doncs aquesta tasca educativa sigui de responsabilitat comunitària, o sigui que no els l’anem passant els diferents agents socialitzadors com una patata calenta que ningú vol assumir.

Segon, drets sexuals respectats, protegits i exercits plenament, ja que encara hi ha molta desigualtat i discriminació marcada per les variables de gènere, identitat de gènere, orientació sexual, origen i classe social. Només garantint els anteriors, s’arribarà al tercer, que és la salut sexual, o sigui l’enfocament positiu i respectuós de la sexualitat i de les relacions sexuals així com la possibilitat de tenir experiències sexuals gaudides, segures i lliures de coerció, discriminació i violència. Concretament aquest any el Dia Mundial de la Salut Sexual, que és avui, es centra en els aspectes emocionals de la sexualitat, en les relacions afectives, en la intimitat i l’amor. En la necessitat també plenament humana, com a éssers socials que som, de vincular-nos als altres, de compartir la nostra salut sexual i sexualitat amb aquelles persones que estimem o escollim.

 

No Comments

Post A Comment