De joves usuaris a joves protagonistes

De joves usuaris a joves protagonistes

L’Espai Jove de Breda ha participat com a municipi pilot al nou programa d’assessorament en estratègies en dinamització i participació juvenil que ofereix la Direcció General de Joventut i que combina un acompanyament tècnic amb el desenvolupament d’accions pràctiques a territori. L’objectiu d’aquest assessorament ha estat la definició del projecte d’Espai Jove amb la implicació directa de la joventut i el resultat ha estat la redacció del Projecte Educatiu de l’Espai Jove i la publicació d’un díptic informatiu.

Uns 25 joves d’entre 13 i 18 anys han participat en aquest procés que s’ha concretat amb la realització de tallers dinamitzats, la creació del Grup Motor de l’Espai Jove (format per joves amb ganes d’implicar-se en l’organització d’activitats), i amb la celebració de la primera Trobada Jove de Breda. Els participants han decidit conjuntament la finalitat de l’Espai, els usos que haurien de tenir les diverses sales de l’equipament i la funció del mateix Grup Motor.

Els joves de l’Espai de Breda expliquen com cada vegada es fan activitats que els motiven més, i com mica en mica hi ha més joves que participen i coneixen el que es fa en aquest equipament. L’Adriana i la Camèlia comenten com  “les tardes a l’Espai són moments on ens ho passem bé, podem proposar activitats, organitzar-les, ens hem de posar d’acord amb la resta de joves, etc.”.

Des de l’Ajuntament de Breda, l’Eva Andrés, regidora de Joventut, valora l’assessorament com a una suma d’eines per potenciar la participació dels joves i destaca que, des de l’obertura d’aquest equipament el passat mes de maig, s’ha fet un pas més perquè l’Espai sigui el punt de referència juvenil del municipi.

L’Antonio Alcántara, educador social i membre de l’equip d’assessors del Departament de Foment de la Participació de l’Agència Catalana de Joventut, ha estat la persona encarregada de donar el suport especialitzat a l’equip de Joventut de l’Ajuntament de Breda al llarg de les 5 sessions de treball que han permès fer el disseny i el seguiment de l’execució del procés participatiu.

En aquest sentit, l’assessorament ha servit per acompanyar el procés de participació, entès també com un procés d’aprenentatge on l’Espai Jove esdevé un punt de trobada on relacionar-se, un espai on hi passen coses, coses que proposen i decideixen els i les joves, on deixar de ser usuaris i passar a ser protagonistes.

Actualment els i les joves de Breda disposen d’aquest servei on dur a terme les seves iniciatives, proposar i organitzar activitats, trobar informació d’actualitat juvenil o orientació laboral i acadèmica. L’Espai Jove està obert els dimecres i els divendres a la tarda i a dia d’avui més d’una trentena de joves participa regularment de les activitats que s’hi organitzen.

No Comments

Post A Comment